800 de participanti vin la prima editie S-KARP Predeal Forest Run

June 13, 2019
Peter Herman: “Placerea ma ajuta cel mai mult in alergare”
June 6, 2019

K42

Maraton

Ora start: 9:15 AM
Timp limita: 10 ore

Detalii traseu!
K24

Semimaraton

Ora start: 9:15 AM
Timp limita: 8 ore

Detalii traseu!
K13

Cros

Ora start: 9:45 AM
Timp limita: 5 ore

Detalii traseu!

.

S-Karp Predeal Forest Run atrage de la prima editie. Organizatorii au oprit inscrierile dupa ce 800 de concurenti au ales una dintre cele 3 curse. “Zona este foarte ofertanta din punct de vedere al traseelor. Le studiem de doi ani de zile” spune organizatorul competitiei, Theodor Manolache. Startul este pe 29 iunie, iar valoarea totala a premiilor este de 10.200 de lei. Cititi un articol aimx.ro pentru S-Karp Predeal Forest Run.

800 de participanti vor alerga pe traseele de 13, 24 si 42 de kilometri. Andreea Piscu si Peter Herman, doi tineri valorosi alergatori montani, se vor afla la start.

aimx.ro: De ce ai ales Predealul ca locatie a unui nou concurs de alergare montana?

Theodor Manolache: Zona este foarte ofertanta din punct de vedere al traseelor. Predeal este o locatie foarte cunoscuta, ca statiune de pe Valea Prahovei. Este mai putin stiuta insa din punct de vedere al traseelor montane care se pot face aici in zona. Asa ca, prin Predeal Forest Run speram sa imbinam cele doua avantaje: lumea sa vina sa alerge si sa petreaca apoi timp de calitate in statiune.

aimx.ro: Cat se lucreaza la realizarea traseelor? De ce tii cont? Exista o distanta standard pentru marcaje?

Theodor Manolache: Inca de acum 2 ani am inceput sa studiem zona. Am facut aproape toate traseele turistice si apoi am ales ce ne-a placut, ce este alergabil, ce s-a potrivit ca distanta. Am luat in calcul sa avem un start usor, de incalzire si defluire a participantilor. Urcarile grele vor fi in prima parte si coborare pe final. Traseele de acum vin dupa multe ture si dupa multe incercari. Masurarea o facem cu ceasurile de alergare in prima faza. Apoi ruta se descarca, se verifica, se mai ajusteaza, inclusiv dupa discutiile cu echipa de la Salvamont Predeal si, in ultima faza, am trimis-o la iTRA pentru analiza si pentru a primi certificarea cu punctajul aferent, distanta si diferenta de nivel.

Theodor Manolache: “Pentru toate traseele, startul si finishul sunt la baza partiei Clabucet, la Cabana Fulg de Nea. Acolo va avea loc si preluarea kiturilor.”

Pentru curatarea traseelor primim sprijin din partea partenerilor de organizare din Predeal. Nu intervenim noi, chiar daca am putea. Sunt reguli legate de exploatare si nu ne putem duce noi cu drujba in padure sa eliberam poteca de copaci cazuti, de exemplu.  Pentru marcaj sunt portiuni unde nu marcam (portiunea de inceput, de asfalt, unde este clar si se merge cu deschizator), portiuni cu marcaj turistic si fara intersectii unde incercam sa nu supra-marcam, dar sa existe totusi o confirmare la fiecare aproxinativ 100-150 m. Apoi sunt intersectiile unde vom avea marcaj cat mai clar. In anumite puncte pe traseu vor fi si indicatoare si/sau voluntari pentru orientare si arbitri pentru controlul numerelor.

aimx.ro: La ce trebuie sa se astepte concurentii S-Karp Predeal Forest Run de la cele 3 trasee?

Theodor Manolache: Avem 3 trasee tocmai pentru ca am incercat sa raspundem in felul acesta tuturor tipurilor de participanti.

K13 este un traseu de dificultate usoara. Se intinde pe 13,3 kilometri si are o diferenta de nivel de 650 m. In afara de punctele de la start/finish, traseul are alte doua puncte de hidratare/alimentare.

K24 este un traseu ce poate fi considerat de dificultate medie. Are 24,2 km si o diferenta de nivel de 1.280 m. Este un traseu compact si versatil, ce se adreseaza mai cu seama celor care au mai experimentat trasee montane in alergare. Are 4 puncte de alimentare.

K42 este cel mai dificil traseu dintre cele 3.O adevarata provocare. Se intinde pe o distanta de 42,3 kilometri si are o diferenta de nivel de 2.650 m. In afara de punctele de la start/finish, concurentii vor mai intalni alte 8 puncte de alimentare. Am incercat (si sper ca am si reusit) sa realizam niste trasee care sa aiba peisaje senzationale, puncte interesante de care alergatorii, chiar daca vor trece in viteza pe langa ele, sa se poata bucura. Vorbim de locuri precum cabana Susai, Cabana Garbova, varful Piatra Mare, Canionul 7 Scari, Clabucet Plecare sau Clabucetul Azugii.

Inscrierile pentru Predeal S-Karp Forest Run s-au inchis cand s-a ajuns la 800 de concurenti. Organizatorii anunta mai multe antrenamente pe traseu la editia viitoare

aimx.ro: Esti adeptul antrenamentelor la concursurile pe care le organizezi… De ce? Care este feedback-ul din partea celor care participa la antrenamente?

Theodor Manolache: Antrenamentele au mai multe avantaje. Se cunosc participantii intre ei, ne cunoastem toti intre noi, devenim o comunitate chiar inainte ca alergarea oficiala sa se intample. Apoi, este important pentru unii participanti sa cunoasca traseul pe care vor avea cursa si atunci antrenamentele sunt ca un fel de recunoastere in acest sens. Una este sa te antrenezi intr-un loc oarecare si cu totul altceva sa faci antrenament chiar in locurile unde vei alerga si in cursa oficiala. Si apoi, da, mai exista si alergatori care vin la antrenamente si ne dau feedback despre traseu, despre competitie, poate putem chiar sa ajustam lucruri bazandu-ne pe aceste feedbackuri… Pana la urma, cursele sunt pentru ca ei sa se simta cat mai bine. Din pacate, nu am reusit sa facem mai multe antrenamente la aceasta editie. Cu siguranta, in 2020 vom avea mai multe antrenamente anuntate din timp.

“Am inchis de ceva vreme inscrierile cu aproape 800 de particpanti. Acest numar este peste asteptari. De aceea am si inchis inscrierile, pentru ca nu comandasem kituri pentru mai multi. Fiind vorba despre prima editie, lumea nu s-a aventurat inca pe traseul de maraton, asa ca cele mai accesate sunt cursele de cros si semimaraton, in aceasta ordine” – Theodor Manolache

aimx.ro: Cand a inceput organizarea efectiva a concursului? Ce “armata” ai in spate la organizare?

Theodor Manolache: Asa cum spuneam, am inceput inca de acum doi ani sa studiem traseele. Ne doream de mult timp sa organizam un montan si ne-am bucurat cand Primaria Predeal ne-a contactat pentru a ne propune sa organizam un concurs aici. Am studiat posibilitatile, am ales – speram noi – cele mai bune trasee, pentru ca zona ne-a permis asa ceva, am pus la punct detalii. Pentru toate acestea a fost nevoie de doi ani – atunci a avut loc prima tura de recunoastere. Cat despre armata, ea este formata, de fapt, dintr-o mana de oameni inimosi, dedicati si foarte faini, alergatori, pasionati de munte, oameni care inteleg alergarea montana si impreuna cu care am pus totul la punct ca si cum am fi vrut noi sa alergam la o astfel de cursa. Asta este cel mai mare regret al nostru, ca nu putem alerga si noi cursele noastre. Asa ca mergem la alte montane impreuna si ne bucuram de ce inseamna experienta unui eveniment. Profit de ocazie sa le multumesc aici tuturor!

aimx.ro: Care e valoarea premiilor?

Theodor Manolache: Valoarea totala a premiilor de podium este de 10.200 de lei. Vom premia in bani primii 5 castigatori la open masculin si open feminin, la fiecare dintre cele trei probe: K13, K24 si K42.